Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Széchenyi tér

Románia, Kolozsvár, Látnivalók

Széchenyi tér

Kolozsvár, Románia, Látnivalók
  • Cím: Piaţa Mihai Viteazu Cluj-Napoca, Románia

A századfordulótól az 1960-as évekig a Széchenyi téren volt Kolozsvár piaca, így a tér máig a piac szinonimája. A tér kiépülését az 1870-es évektől a századfordulóig a vasútnak köszönheti. Korábban itt rendezetlen terület volt. 

Amikor a vasút 1870-ben elérte Kolozsvárt, az állomás e tér irányába épült ki, így a környék gazdasági jelentősége megnőtt. A Főtérről ide tevődött át a piac.

Az 1940-es években a tér nagyon tarka képet mutatott: egy-kétemeletes paloták váltakoztak földszintes és emeletes családi házakkal. Ezért az 1950-es évek második felében nagyobb építkezések indultak. Többemeletes háztömbökkel helyettesítették a földszintes vagy rozzant házakat, és kialakították a mai Republica épületnégyszöget a közrezárt mozival. Megszűnt a piac és helyére díszteret alakítottak ki. 

A tér az 1850-es évektől viseli Széchenyi István nevét, közepén a kút mellett ott volt a politikus mellszobra is. Széchenyi tér
Kolozsvár, Románia
Copyright:   Forrás: qbox.ro

Kolozsvári Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!