Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Kolozsmonostori-apátság

Románia, Kolozsvár, Látnivalók

Kolozsmonostori-apátság

Kolozsvár, Románia, Látnivalók
  • Cím: Aleea Grădini Mănăştur, Cluj-Napoca, Románia

A bencések a XI. században számos kolostort alapítottak Magyarországon. Erdélyben itt, Kolozsváron létesült az első bencés kolostor 1062-ben I. Béla király idején. A kolozsmonostori apátság Erdély legjelentősebb hiteleshelye, oklevél-kibocsátási joggal.

Az eredeti templom- és kolostorépület az 1241-es tatárjárás idején elpusztult. 1296-ban új, román stílusú templomot építettek a helyére. Az első templom egyetlen megmaradt alkotása az 1230-1240 körül készült oroszlánszobor, amely ma a szentély külső, déli falába építve található.

A templom szentélye és a kapu feletti Mária-szobor XV-XVI. századi gótikus alkotás, a neogótikus templomhajó a XX. század elején épült. 

1919-ben a katolikus templomot a román görög katolikus egyház kapta használatra, majd a kommunista hatalomátvétel után 1948-tól az ortodox egyház birtokolta törvénytelenül. 

1990 után a templom és templomkert visszakerült a római katolikus egyház birtokába, és nagy szakértelemmel megtörtént az épület restaurálása.Kolozsmonostori-apátság
Kolozsvár, Románia
Copyright: ButterflyEye   Forrás: flickr

Kolozsvári Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!